Derfor skal du bekymre dig om madspild

3 years ago

Hvor meget tænker du på madspild i hverdagen? Meget? Lidt? Slet ikke?

 

Her hos Too Good To Go håber vi at kunne give dig viden om madspild, som du ikke allerede havde – uanset om du er virksomhedsejer, beslutningstager i branchen eller forbruger. Vi vil i hvert fald gerne gøre dig opmærksom på, hvad det alt sammen betyder. Fordi du kan gøre en forskel – uanset om den er stor eller lille, så kan du gøre en forskel.

 

Det bliver ikke en solstrålefortælling, men nogle gange er det nødvendigt med lidt gråvejr for at kunne forstå konsekvenserne af vores handlinger.

 

Den ubehagelige sandhed – om madspild

 

Madspild er verdens tredjestørste årsag til CO2e-udledning. Hvis du sammenligner denne udledning med et land, er det kun USA og Kina, der udleder mere. For hvert måltid vi redder gennem Too Good To Go, sparer vi verden for ca. 2 kilo CO2e, så der er lidt vej endnu – men det er da en start.

 

Hvert år spilder vi 1,3 milliarder tons mad. Det er nok mad til at brødføde 3 milliarder mennesker – næsten halvdelen af jordens befolkning! I år 2050 er jordens befolkning vokset til 9 milliarder mennesker. Hvis vi skal kunne brødføde alle i år 2050, bliver vi nødt til at øge fødevareproduktionen med 70%. Lige nu har vi mere end nok mad, men om 30 år bliver det en kamp at brødføde alle – især hvis vi bliver ved med at smide så meget ud. Så hvorfor gør vi det?

 

Jeg ville ønske, jeg havde svaret. Og løsningen.

 

Sagen er, at dette er et kæmpe problem. Og problemer af denne størrelse har mere end én løsning. Too Good To Go er én løsning på problemet, men hvis vi skal udrydde madspild fuldstændigt, så skal der gøres meget mere. På alle niveauer.

 

Madspild sker både på produktions- og forbrugerniveau. I udviklingslandene sker 40% af spildet omkring høst og forarbejdning, bl.a. fordi der ofte er begrænset adgang til optimale kølesystemer ved høstning. Derimod i den vestlige verden sker mere end 40% af alt madspild hos forbrugerne og fødevareforretningerne.

 

Derfor, som nævnt, skal problemet takles på flere måder. Forbrugerne skal være opmærksomme på deres madspild. Supermarkederne skal foretage ændringer. Restauranterne skal blive bedre til at bruge og tilberede mad. Landbrugene verden over skal have mere opmærksomhed. Og så videre. Problemet er overalt, så det bliver løsningen også til nødt til at være.

 

Men det er ikke alt sammen dårligt nyt

 

FN har defineret 17 Bæredygtighedsmål, som alle har til formål at udrydde alvorlige problemer på verdensplan såsom fattighed, dårlig eller manglende undervisning, rent drikkevand, grøn energi osv. To af disse 17 mål fokuserer på mad: madsikkerhed og ansvarligt forbrug og produktion.

 

Mål nummer 2: Udrydde sult, opnå madsikkerhed, forbedre ernæring og promovere bæredygtigt landbrug.

Mål nummer 12: Sikre ansvarligt forbrug og produktionsmønstre.

 

Når en organisation som FN sætter det her på deres dagsorden, kan vi kun håbe på, at kampen for at reducere madspild kommer til at fylde endnu mere og på sigt bliver fortid.

 

En ting er dog sikkert. Kampen mod madspild er ikke bare en her-og-nu ting. Det handler om at sikre en levedygtig fremtid. Madspild er et klimaproblem, samtidig med at det er et ressourceproblem. Der er kun tab og ingen vinding, hvis ikke vi takler og reducerer madspild markant.

Sisse Hansen

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App Store
Google Play