Det betyder datomærkningerne

2 years ago

Er du en af de - desværre - mange, som smider mad ud, så snart det når “Mindst holdbar til”-datoen? Det viser sig nemlig, at rigtig mange ikke kender den egentlige betydning af de forskellige datomærkninger - og derfor ender alt for meget god mad med at blive smidt ud.


Lad os starte med den nemme


Mad, hvor der står “Sidste anvendelsesdato”, må ikke bruges efter den angivne dato. Denne datomærkning skal du tage alvorligt, da du i værste fald kan blive meget syg af at spise maden. 


Den her datomærkning bruges oftest på kød og fisk. Og det skal altså smides ud, så snart datoen er overskredet. Du vil ikke altid kunne se, lugte eller smage, at maden er blevet dårlig. De bakterier, som dannes på denne type madvarer, viser sig nemlig ikke altid i form af mug eller dårlig lugt. 


Derfor er der ikke andet at gøre end at smide det ud. 


Har du madvarer i dit køleskab med denne datomærkning, som du ved, at du ikke kan nå at spise, kan du sagtens fryse det ned. Du skal dog spise maden så hurtigt som muligt, efter du har tøet det op. 


Den næste er lidt mere tricky


Den datomærkning, som volder de største problemer, er “Mindst holdbar til”. Mange tolker det som om, at mad som har overskredet denne dato skal smides ud. Men det kan sagtens holde sig efter “Mindst holdbar til”-datoen. 


“Mindst holdbar til” - og “Bedst før” - er en vejledende dato, og i mange tilfælde kan mælken, smøret, æggene, spaghettien, olien, kiks, melet, krydderierne osv. sagtens bruges efter datoen. 


Du skal bare bruge dine sanser til at afgøre, om maden stadig er god. Så se, lugt og smag på maden, og du vil hurtigt kunne bedømme, om det stadig kan spises. 


  • Hvis der er mug på, så skal det smides ud. Brune og bløde pletter på frugt og grønt kan bare skæres væk, og så fejler det intet.


  • Meget mad, som er blevet for gammelt, begynder at lugte grimt. Smid maden ud, hvis det lugter surt eller harsk, men hvis det lugter fint, kan du sagtens spise det.


  • Hvis der er intet at se eller lugte, så kan du smage på maden for at være helt sikker. Hvis det smager fint, så fejler det ingenting, og du kan sagten bruge det. 


Du kan altså altid se, lugte og smage på mad, som har overskredet “Mindst holdbar til” eller Bedst før”. Det sker der intet ved. Og du vil i de fleste tilfælde undgå at smide mad ud, som intet fejler. Og dét kan vi lide!Mangler du inspiration til at få brugt de 3 brune bananer i frugtskålen? Så bare se her.De ovenstående retningslinjer er godkendt af Fødevarestyrelsen for Københavns Kommune.

Sisse Hansen

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App Store
Google Play