”Vores madspild er faldet med 90%”

Eriks Bageri på Amagerbrogade i København er et traditionelt håndværksbageri, drevet af bagermesteren Erik og hans kone: ”Mester kører bageriet, og konen kører butikken, sådan som man gjorde i ”gamle dage”,” fortæller Erik, der købte bageriet af sin far for 26 år siden. 

 

”Vi prøver at holde det lidt konservativt på den måde, at man kan få det, som man kunne dengang, man gik med mormor og morfar til bageren. Vi prøver at være mere retro end moderne. Der er selvfølgelig nyere former for bagværk i butikken, men du kan også stadig få kaffebrød eller små birkesbrød.”


Hos Eriks Bageri bliver alt lavet friskt hver dag, så bagerne møder ind kl. 3.00 hver morgen for at have bagværket klar. ”Det skal være god kvalitet, god service og en rigtig god hygiejne,” siger Erik om bageriet.


Medarbejdere og kunder har taget godt imod Too Good To Go

Eriks Bageri har været med i Too Good To Go længe: ”Det var jo et par friske fyre, der kom herind med en mission og en rigtig god idé, så vi kom hurtigt med ombord.”


I en bagerforretning er det vigtigt at have et varieret udvalg på hylderne – også tæt på lukketid. Ellers er det ikke tiltalende for de kunder, som kommer forbi tæt på lukketid. Erik forklarer:


”Man skal jo have varer tilbage sidst på dagen, når man har den her type forretning. Så spild kan ikke undgås. Vi ser selvfølgelig på, hvordan vi selv kan bruge noget af det, vi har til overs. Noget brød kan bruges til rasp, wienerbrød bruges til romkugler, og rugbrød bruges til rugbrødschips. Men det er også begrænset, hvor meget rasp vi kan bruge.”


I en lykkepose hos Eriks Bageri får man derfor kun varer, som ikke kan bruges til andre ting.

Medarbejderne hos Eriks Bageri har taget godt imod Too Good To Go: ”Det er en anden arbejdsgang, når butikken skal lukkes, og det tager måske lidt længere. Men på den anden side er det meste væk, når der skal ryddes op og gøres rent.”


Også kunderne er glade for, at Eriks Bageri er med i Too Good To Go: ”Ja, de er meget glade og tilfredse. Og der er mange gengangere. Flere kommer igen og henter en pose.”


”Det er en tilfredsstillelse, at det ikke smides ud”

Før Eriks Bageri kom med i Too Good To Go kunne de på en dårlig dag smide 2-3 fyldte affaldssække med brød væk. Nu kan de knap nok fylde en halv. Når de alligevel har spild sidst på dagen, skyldes det et ønske om også at levere god kvalitet i poserne fra Too Good To Go.


”Vi kan aldrig vide præcist, hvor mange kunder der kommer på en dag, og hvad de køber. Nogle gange har vi mange rundstykker til overs, og der giver det bare ikke mening at få en lykkepose med 20 rundstykker med hjem. Så vi vil gerne lave nogle gode og blandede poser.”


Hos Eriks Bageri var det muligheden for at reducere madspild, som var det primære årsag til, at de kom med i Too Good To Go: ”Det gør mig ikke rig, men det gør mig i hvert fald heller ikke fattig. Det er bare en tilfredsstillelse, at det ikke skal smides ud. Totalt set er vores madspild nok faldet med omkring 90%, efter vi er begyndt at bruge Too Good To Go.” 


Eriks Bageri har været med i Too Good To Go siden 29. februar 2016 og har siden da solgt over 9.000 poser overskudsbagværk.

Lea Mosegaard

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App StoreGoogle Play