Har du også reddet overskudsblomster?

a year ago

Hos Too Good To Go er vi - surprise! - ikke glade for madspild. Faktisk gør vi alt, der står i vores magt for at komme det enorme spild af mad til livs. Men vi stopper ikke her! Vi sætter også ind mod spild af blomster, som også er med til at ødelægge vores klima i en forbløffende fart.

Spildet af blomster er nemlig også en synder. Og derfor kan du selvfølgelig redde blomster i appen. Det har du faktisk kunne i over et år og indtil videre er der over 120 blomsterforretninger i Danmark, der er gået ind i kampen mod blomsterspild. Hvilket er helt fantastisk! For hvor er det ærgerligt, at planter og blomster, som stadig har levetid tilbage eller måske endda et langt liv foran sig, ender for tidligt i skraldespanden.

Og det er ikke kun, fordi det er ærgerligt at smide smukke blomster og planter ud, det er fordi selve produktionen og den efterfølgende transport af afskårne blomster og planter tærer på vores miljø. Hele 94% af de afskårne blomster i Danmark er importeret fra Holland, hvilket selvfølgelig resulterer i et massivt CO2e-udslip ved transporten. Altså er det virkelig vigtigt at redde de blomster, som alligevel er blevet transporteret fra Holland til Danmark.

Derfor smides blomsterne ud

Afskårne blomster har en vis levetid og hvis blomsterhandlerne ikke får dem solgt inden for et antal dage, så kan man ikke tage fuld pris for dem, fordi den resterende levetid er for kort. Og det er selvom blomsterne ser fine ud. Dét gør det endnu vigtigere for blomsterhandlerne at være tilmeldt en ordning som Too Good To Go, hvor de afskårne blomster får en sidste chance for at blive nydt til det allersidste. For var de ikke kommet i en lykkepose og med hjem til en sej blomsterredder, så var de endt i skraldespanden hos blomsterforretningen - selvom de stadig er friske og flotte. De er bare ikke friske og flotte nok dage ud i fremtiden til, at blomsterhandleren kan sælge dem til fuld pris.

Når det kommer til fx potteplanter, så er historien en lille smule anderledes. Ligesom hos en bagerforretning så skal der hos en blomsterhandler altid se flot og indbydende ud. Derfor er der tit flotte udstillinger med planter, som ikke altid når at blive solgt inden udstillingen skal skiftes ud med nye planter. Eller det kan være, at der ender med at være en enkelt plante tilbage, som måske ser lidt ensom ud, som den står der helt alene og derfor heller ikke bliver solgt. Derfor ender det ud i pladsmangel, hvis forretningerne skal gemme alle singleplanterne - og de risikerer derfor ofte at blive smidt ud.

Og så er der selvfølgelig også en vis risiko ved at være en plante i en forretning, der står til fri berøring af alle butikkens gæster og dermed godt kan få lidt småskader. Dét er også med til, at de bliver fravalgt, når der skal betales fuld pris.

Du har givet blomsterne nyt liv

Altså er der en masse blomster og planter ude i blomsterhandlerne, som måske ikke ville være førstevalg, hvis man skulle betale fuld pris for dem. Men som sagtens kan nydes et par dage endnu - eller som med lidt kærlig pasning og pleje kan blive en plante, som kan nydes mange år ud i fremtiden.

Derfor er det vigtigt, at man som blomsterredder ved, at man ikke kan forvente blomster og planter, der altid er lige så flotte og friske som dem man køber som nye og betaler fuld pris for. Men man skal derimod glæde sig over, at man har givet blomsterne og planterne et par dages ekstra levetid eller en helt ny mulighed for et langt liv.

Vi håber i hvert fald, at du har lyst til at redde en masse blomster - og hvis du har brug for et par fifs til at få det meste ud af dine reddede planter, så læs med herunder:

  • Når du henter din lykkepose med overskudsblomster, er det en god idé at spørge blomsterhandleren om et par hurtige tips til posens indhold. Hvor tit skal den have vand? Skal den stå i sollys? Hvad skal temperaturen på vandet være til de afskårne blomster?
  • Har du hentet en plante, der ser lidt slukøret ud, så sørg for at plukke plettede blade af med det samme
  • Giv planten tid til at tilpasse sig sine nye omgivelser. Undgå at rykke rundt på den i starten
  • Skær stilken på skrå ca. 2 cm fra bunden inden blomsterne kommes i vandet. Gentag processen, når vandet skal skiftes. Vandet kan med fordel skiftes en gang om dagen
  • Kom dine afskårede blomster i vand hurtigst muligt i en ren vase
  • Alle blade som stikker under vandet skal fjernes for at undgå bakteriedannelse i vandet
  • Kom en blanding af 2 tsk eddike og 3 tsk sukker i vandet til dine afskårne blomster for at forlænge deres levetid
Lea Mosegaard
Marketing Specialist

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App Store
Google Play