Klæd dig i mad

Genbrug er en af de vigtigste faktorer, når det kommer til at bryde den lineære økonomi og dermed dyrke den cirkulære økonomi. Alt fra mindre tiltag som skraldesortering i husholdningerne til de større initiativer, som indebærer regeringernes arbejde for en renere og mere bæredygtig planet, kan man mærke opbygningen af en kultur, der kan se potentialet i skrald, så det ikke behøver at ende i skraldespanden.

Takket være vigtig teknologisk udvikling er virksomheder og start-ups også i dén grad med til at starte små revolutioner i en række sektorer. Fx i mode-industrien.

Køb og smid væk

Der er en kedelig tendens til at producere billigt tøj, der tit kun bruges en gang eller to - såkaldt fast fashion. Det ender ud i en mængde tøjspild, som faktisk får madspildet til at blegne lidt.

Det årlige spild af stof og klæder i USA alene er mere end 6 milliarder kilo, som svarer til mere en 200 t-shirts pr. amerikansk statsborger. Dét er et stort spild. Heldigvis er der mange løsninger derude, som gør industrien lidt grønnere, heriblandt bæredygtigt og økologisk produceret materiale til tøj. Men det næste skridt er at kigge længere og identificere andre kilder af spild, der kan bliver til potentielle ressourcer, og dermed inkluderet i en ny form for produktion af tøj.

Og det er her madspild og -affald kommer ind i billedet! For heldigvis er flere europæiske virksomheder begyndt at kigge på restprodukter fra madproduktion og madspild som ressource i produktion af tekstil og tøj. Den italienske virksomhed Orange Fiber, grundlagt af sicilianerne Adriana Santocito og Erica Arena, producerer tekstiler, lavet af biproduktet fra citrusfrugter.

Mængden af det overskydende appelsinkød fra produktionen af appelsinjuice løber i Italien op på hele 700.000 ton. Orange Fiber bearbejder biproduktet, der ellers var dømt til deponering, som så væves til det færdige tekstil. Klar til at sy skønt og ekstra bæredygtigt tøj af!

Sko af ananas og trøjer af mælk

Hvad med en lædersko lavet af ananas? Den spanske iværksætter Carmen Hijosa har fundet på en måde, hvorpå man kan omdanne ananas til et fint læder-lignende materiale, som så sys om til Piñatex-sko og tasker. Produktionen af ananas-læderet er hovedsageligt i Filippinerne tæt på ananasplantagerne, hvilket gør produktionen endnu mere bæredygtig. 

Hos tyske QMilk er mælken i fokus, når det handler om at få noget brugbart ud af de mere end 2 millioner ton mælk, der spildes i Tyskland hvert år. QMilks grundlægger Anke Domaske fandt på at omdanne mælkeprodukter, som ikke længere kunne spises og drikkes, om til et naturligt fiber, der kan væves til lækre tekstiler. Produktionen af mælke-materialet kræver endda meget lidt vand og energi, som også giver pluspoint på bæredygtighedskontoen.

Så der er allerede mange gode løsninger derude, som gør dit tøj grønt og som er med til at udnytte alle ressourcerne. Så når du skal købe en ny trøje, er det bare at gå efter en af mad!

Blogindlæg af Francesca Mastrovito oversat fra spansk 

Lea Mosegaard
Marketing Specialist

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App Store
Google Play