Klimaforandringer - kort fortalt

a year ago

Klimaforandringerne er ikke bare et meget omdiskuteret emne, men også vores tids største udfordring. FNs ledere beder Europas statsledere om at gøre noget “konkret - og hurtigst muligt” og “ at have større ambitioner”, mens tusindvis af børn hver eneste uge demonstrerer for klimaet under sloganet Fridays for Future. Men ved vi i virkeligheden hvad klimaforandringer er? Hvad er de største problemer? Og ville du kunne forklare det til en ven? Læs med her og bliv prof til klimaforandringer på en letforståelig og troværdig måde, så du nemt kan fortælle det videre og være med til at gøre en forskel.

Hvad er klimaforandring?

Klimaforandringer er defineret som en kombination af menneskeskabte fænomener (primært forbrænding af fossile gasser), som øger koncentrationen af de naturligt opståede drivhusgasser i atmosfæren. Det ændrer jordens naturlige klima ved opvarmning af overfladen. Selvom klimaet naturligt har ændret sig gennem tiden, så sker den nuværende opvarmning med en hastighed, som aldrig før er set.

Årsager

Selvom de “skyldige” drivhusgasser er nødvendige for livet på jorden, fordi de sørger for, at alt varmen ikke slipper ud af atmosfæren, så er menneskeskabte aktiviteter skyld i, at koncentrationen af drivhusgasser ikke længere er naturlig. Årevis af industrialisering, skovrydning og mega-landbrug har gradvis øget emissioner i atmosfæren til det højeste niveau i tre millioner år.

Koncentrationen af drivhusgasser er direkte relateret til den globale gennemsnitstemperatur: jo højere koncentration, desto højere temperatur. Det er derfor, at regeringer laver mål, der skal begrænse stigningen, da en gennemsnitlig temperaturstigning på bare 1,5 grader vil have alvorlige konsekvenser. I og med at CO2e er den mest fremtrædende drivhusgas, så måler man koncentrationen af drivhusgasser i CO2e ækvivalenter.

Konsekvenser og løsninger

Konsekvenserne ved klimaforandringer bliver værre jo mere temperaturen stiger, og hvis vi fortsætter med vores levevis, så vil vi snart nå et punkt, hvor vi ikke kan ændre på konsekvenserne. Arktisk bliver is-fri, længere perioder med tørke, flere ekstreme vejrfænomener, høsttab og stigning af vandstanden er bare få eksempler. Derudover er klimaforandringer også en geopolitisk konflikt, fordi vi snart vil opleve klima-flygtningen, der flygter fra klimaforandringerne i deres lande.

Men vi har bestemt ikke tabt kampen endnu! Den nødvendige teknologi og innovation er til rådighed - vi skal bare begynde at bruge det. Derudover skal vi som borgere presse politikerne til at lave og handle på løsninger og planer, og som forbrugere kan vi mindske vores klimaaftryk ved at efterleve mere forsvarlige forbrugsmønstre.

Klimaforandring i 5 trin

Nu beviserne for klimaforandring er forklaret, skal du bare følge de fem trin herunder, for at kunne forklare hvem som helst om problemet - og få dem til at gøre en forskel.

  1. Klimaforandring er en realitet - det sker lige nu og menneskeheden er ansvarlig for den. Det burde faktisk kaldes “klimakrise” i stedet.
  2. Siden Industrialiseringen har forbrændingen af fossile gasser og forbrugsmønstre været med til at øge koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren og ændre det naturlige niveau.
  3. Stigningen er skyld i, at den globale gennemsnitstemperatur er øget.
  4. Det lyder måske ikke som et kæmpe problem, men det er videnskabeligt bevist at en gennemsnitlig temperaturstigning på bare 1,5 grader, vil have alvorlige konsekvenser for jorden; forsuring af verdenshavene, høsttab, ekstreme vejrforhold, tab af biodiversitet og klimaflygtninge..
  5. Som borger og forbruger kan du sagtens være en del af løsningen ved at presse vores politiske ledere og mindske dit eget klimaaftryk.

At redde overskudsmad med Too Good To Go gør at de CO2e emissioner, der opstår ved madspild, ikke ryger ud i vores atmosfære. Sammen har vi allerede mindsket CO2e-udslippet med over 36.000 ton CO2e, ved at undgå at mad bliver til spild. Og det er ikke helt dumt at spise sig fra klimaforandringer, er det? I hele den europæiske bæredygtighedsuge fordobler vi den positive miljøpåvirkning ved at plante træer, når du redder måltider i appen - læs mere her

Kilder:

https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-45784892

https://climate.nasa.gov/evidence/

https://www.wired.co.uk/article/what-is-climate-change-definition-causes-effects

https://www.un.org/es/sections/issues-depth/climate-change/index.html

https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24021772 

Lea Mosegaard
Marketing Specialist

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App Store
Google Play