Lav spændende retter af dine overskudsvarer

Hej, jeg hedder Katharina. Jeg har mad- og livsstilsbloggen www.beetrootbakery.dk, hvor jeg deler opskrifter på sund hverdagsmad og skriver om min passion for en grøn livsstil. Blandt andet med fokus på at undgå madspild og spise efter sæson. Derudover har jeg også webshoppen www.greenspoon.dk, hvor jeg sælger grønne køkkenting, der gør det nemmere at have nogle klimavenlige vaner i køkkenet og eksempelvis undgå brugen af engangsemballage.

Jeg bor i Buddinge med min kæreste og vores lille datter Viona, og vi elsker at kombinere vores mange gåture med at redde mad via Too Good To Go. I dette blogindlæg vil jeg vise nogle af de råvarer og måltider, vi har reddet - og hvordan vi har lavet lækre retter ud af det reddede overskudsmad.

Fra brunch til pizza

Vi bor i gåafstand fra Lyngby, så jeg gik en god morgentur med min datter og smuttede forbi Scandic hotel for at hente en lykkepose fra deres morgenbuffet. Da jeg kom hjem, anrettede jeg maden i små skåle og tallerkener. Vupti, så skulle man ikke tro, at det hele kun havde kostet mig 29 kr. Det er vildt, hvad lidt styling kan gøre.

Fint anrettet brunch fra Scandic og tortillapizzaer. Foto: Katharina Kjeldgaard

Vi fik ikke spist alt maden, så jeg brugte de resterende pølser, kartofler, tomaten og skinken som fyld til tortillapizzaer til aftensmaden. Hvis du ikke kender tortillapizzaer, så kan jeg kun anbefale, at du prøver dem. Du tager simpelthen bare en tortilla (gerne fuldkorn) og smører den med tomatsovs og topper den med det, du har lyst til. Ost er selvfølgelig en vigtig ingrediens ;) Så bager du den i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min. Det er en super måde at få brugt dine rester.

Undgå madspild af madspild

Jeg er selv for træt til at cykle afsted om aftenen efter måltider, der skal reddes, men min kæreste gider heldigvis godt. På billedet nedenfor har han reddet en pose fra Frugt &Grønt-afdelingen i SuperBrugsen og en pose fra deres bager.

Frugt- og grøntpose fra SuperBrugsen og multibags. Foto: Katharina Kjeldgaard

Mange kan måske blive afskrækkede af de store mængder mad man nogen gange får, for hvad skal man lige gøre med dem? Det vil jo være åndssvagt at smide mad ud, som man selv har reddet fra skraldespanden. Her gælder det om at være kreativ i køkkenet, forære væk til venner og familie (jeg lover, du nok skal blive populær!), fryse ned og opbevare maden rigtigt.

For at give bæredygtigheden et ekstra skud, kan du med fordel opbevare dine reddede overskudsvarer i genanvendelige poser. Blandt andet de fine multibags herover, som kan købes på min webshop. De er lavet i økologisk bomuld og er et fantastisk alternativ til engangsposer. Jeg fylder dem med frugt eller bagværk – altså det jeg ikke har frosset ned eller givet væk. Dem kan du finde her.

Nye spændende råvarer og en chips-opskrift

Nogle gange får man måske en råvare, som man ikke selv ville have købt. Jeg fik blandt andet savoykål, som er et type kål, jeg aldrig havde smagt før. Det synes jeg egentligt bare er fedt, for jeg elsker at prøve og smage nyt.

Jeg spurgte på min Instagram efter ideer til at lave mad med savoykål og fik inspiration til at lave savoychips. Her kommer en nem opskrift:

Vask bladene på dit savoykål og dup dem tørre. Skær dem ud i små stykker og undlad stilken i midten af hvert blad. Drys med lidt olivenolie og flagesalt og bag dem i ovnen ved 200 grader (varmluft) i ca 10-12 minutter eller til de er blevet sprøde. Lad dem køle af og voila, så har du de lækreste, sunde og sprøde chips.

Sprøde savoychips og lækker juice. Foto: Katharina Kjeldgaard

Et andet godt tip til at få brugt store mængder frugter og grøntsager er at juice dem. Min kæreste lavede fx en grøn juice til mig udelukkende af Too Good To Go råvarer. Den bestod af 1 pose grønkål, 1 pose æbler og 2 citroner. Sundere bliver det næsten ikke!

Grønsags –og frugtrester kan nemt gemmes i food huggers. En helt genial opfindelse, der holder resterne friskere længere, så du ikke alligevel ender med at smide den halve citron i skraldespanden. Food huggers kan du finde her.

For mig er det virkelig spændende at blive udfordret på madfronten. Og dét kan man sagtens føle at man bliver, når man redder mad fra Too Good To Go. For man kan selvfølgelig ikke regne 100% med, hvad der er i lykkeboksen eller -posen, fordi det jo er overskudsmad. Men med lidt kreativitet og nysgerrighed kan man virkelig få gode ting ud af alle sine reddede varer!

Jeg håber, at du også er blevet inspireret til at få det bedste og det meste ud af dine Too Good To Go-redninger.

Lea Mosegaard
Marketing Specialist

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App Store
Google Play