Må man spise sit Halloween-græskar?

2 years ago

Halloween er efterhånden ved at være mere eller mindre fast markeret i danskernes kalendere. D. 31. oktober klæder familiens yngste sig ud som mini-versioner af farlige spøgelser, vampyrer og hekse, mens haver og altaner pyntes med udskårne græskar, der lyser op på de mørke efterårsaftener.


Og selv om fejring af Halloween og Allehelgensaften oprindeligt stammer fra uhyggelige fortællinger om genfærd og de levende døde, så er dagen og aftenen nok mere en god undskyldning for at hygge sig med venner og familie - og bringe lidt lys ind i det grå efterår med lanterner og stearinlys i udhulede græskar. Dekorative og udhulede græskar, som i tilblivningsprocessen bliver tømt for en masse indmad, som sagtens kan spises frem for at ende i skraldespanden.


Græskar som pynt og mad

Der findes et hav af forskellige græskarsorter - og nogen smager bedre end andre. De to velkendte Hokkaido og Butternutsquash, der indgår i kategorien vintergræskar, smager fx. af mere end de store og runde Cucurbita pepo, som de fleste kender bedre som Halloween-græskar.


Og vil man pynte på traditionel vis med de store udskårne Halloween-græskar, så er det godt at vide, at man sagtens kan bruge kerner, kød og indmad i madlavningen - og dermed ikke behøver at smide det ud.


Kernerne kan tørres i ovnen og krydres med salt og/eller chili efter smag og derefter bruges til salater, som en lækker snack eller som drys til græskarsuppen. Indmaden kan fx. bruges i stedet for gulerødder i en gulerodskageopskrift, fordi den blendede græskarindmad giver en masse fugt, smag og sødme til kagen, på samme måde som gulerødder gør.


Men som sagt har Halloween-græskaret ikke helt så meget smag, som fx. et Hokkaido græskar. Så hvis du køber græskar med henblik på udelukkende at kokkerere, så skal du næsten gå efter vintergræskar som Hokkaido eller Butternut. Og som faktisk også er ret dekorative og nemt kan fungere som en mere utraditionel Halloweenpynt, inden de laves til lækre efterårsretter.


Når (u)hyggen er slut

Når Halloween er overstået og græskaret har bidraget til stemningen, er det en rigtig god idé at kompostere græskaret, så haven også kan nyde godt af græskaret.


Vi ønsker alle en rigtig god Halloween!


Lea Mosegaard
Marketing Specialist

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App Store
Google Play