Når du spilder mad, spilder du din tid

3 years ago

Forestil dig det her. Du har lige handlet til den kommende uge. Du har fyldt tre indkøbsposer med lækre, friske varer. Men så, på vejen hjem, så smider du den ene pose væk. Bare sådan der.

 

Det giver ikke mening, gør det?


Ikke desto mindre er det, hvad der sker i den gennemsnitlige, vestlige husstand. Lige omkring 40% af al spiseligt mad, som forbrugerne køber, bliver smidt ud igen.

 

Stop med at spilde din tid

Selvfølgelig ved vi godt, at du ikke bare smider dine indkøb ud på den måde. Det, der sker, er at vi ikke er gode nok til at planlægge. Vi køber mere, end vi kan nå at spise, før det bliver dårligt. Eller så er vi småtrætte og køber take-away i stedet for at lave mad ud af, hvad vi har derhjemme. Det er helt normalt. Vi gør det alle sammen. Men hvis vi begynder at tænke mere over, hvordan vi planlægger vores indkøb og madlavning, så er det ret nemt at lave om på. Det handler alt sammen om vaner. Se vores 5 tips til at minimere dit madspild, hvis du er klar til at starte nu.

 

Hvis du har brug for lidt mere overbevisning, så vil jeg prøve at sætte tingene lidt i perspektiv. Fordi mad, der smides væk, er så meget mere end bare det.

 

Når du spilder din mad, spilder du også dine penge. Op imod 8000kr. om året for den gennemsnitlige familie faktisk. Det er et nyt TV. Eller en weekendtur. Eller dit årlige forbrug af TV-, telefon-, og internet.

 

Men det er ikke alt. Foruden at du spilder dine penge, når du spilder din mad, så spilder du også din tid. Hver måned spilder du faktisk op imod 4 timer på at købe ting ind, som du aldrig får brugt. Det er en times træning om ugen. Eller en længere gåtur med hunden. Eller simpelthen bare muligheden for at sætte dig ned ved middagsbordet, hvor du kan tilbringe kvalitetstid med familien og lækker mad.

 

Tyg lidt på den her

Det siger sig selv, at det ikke giver mening at smide mad ud. Men tænker du nogle gange på alt det, der skal til før end f.eks. en banan kan blive leveret til dit lokale supermarked? Først skal den plantes, gro, plejes, høstes, sorteres, transporteres og til sidst leveres til dens endelige destination. Det er meget mere end bare en enkelt banan, der går til spilde, når den smides ud (og du vil i øvrigt slet ikke tro på, hvor mange bananer der bliver smidt ud hver dag – men det er et helt andet blogindlæg).

 

Så mange mennesker og processer har været en del af den her banans liv. Og så går det bare til spilde. Maden. Tiden. Pengene.

 

Det vil vi lave om på. Og vi vil have dig med. Så lad os begynde at bruge vores mad, tid og penge (og bananer) fornuftigt.

Sisse Hansen

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App Store
Google Play