Spild ikke julen - 4 gode tips

Julen er en skøn tid, hvor venner og familie mødes til samvær og kvalitetstid - tit og ofte med julemad som et vigtigt samlingspunkt. Det ville næsten være utænkeligt med en jul uden de skønne og velkendte retter, der hvert år serveres hele julemåneden. Men på madspildsfronten er december måned desværre den største synder i årets løb.

Danskerne smider mad ud for 1,4 mia. kroner i december måned, hvilket udgør 10% af det samlede årlige madspild (kilde: Landbrug og Fødevarer).

Grunden er jo egentlig ganske enkel: Vi vil gerne hygge om vores julegæster - og ingen må gå sultne hjem. Så der bliver lave riiiigeligt med mad til et utal af julefrokoster, julekomsammen’er og julemiddage.

Og der er bestemt ikke noget galt med at ville sine nærmeste det bedste, men hvis man skriver sig et par huskeregler bag øret, så kan madspildet mindskes kraftigt i julemåneden.

Planlæg julens måltider

Om man egenhændigt står for menuen til en julefrokost, eller om man skal til sammenskudsversionen, så er det vigtigt at huske på, at der kun skal være mad til det antal person, som deltager. Dvs. at der ikke skal laves frikadeller til, at alle skal blive mætte i frikadeller. For der er også sild, flæskesteg og en masse andet godt.

Man kan som en tommelfingerregel gå efter 600-800 gr. mad pr. person inklusiv brød. Altså skal du ikke tage mere end 600-800 gr .mad med til sammenskudsmiddagen. Og hvis du står for julefrokosten alene, er det bare om at gange op og fordele antal gram ud over de valgte retter.

Når der så skal købes ind, så skriv på forhånd en udførlig indkøbsseddel og sørg for at hold dig til den, når du står i supermarkedet. Så undgår du at købe ind til flere, end du har planlagt.

Lad ikke maden stå for længe på julebordet

Sørg for at komme resterne på køl eller i fryseren i god tid, så de ikke bliver dårligt. Eller lad retterne komme på bordet i etaper, sådan at et par enkelte retter ad gangen serveres og efterfølgende tages fra bordet igen. På den måde undgår du, at silden står og sveder på bordet indtil risalamanden er spist som det sidste - en julefrokost kan jo som bekendt nemt tage 4-5 timer.

Bevar dine normale madspildsrutiner

Tænk over hvad du skal i ugens løb. Hvis seks ud af syv dage byder på julearrangementer, så sørg for at fryse resterne fra den ene hjemmeaften ned - i stedet for at stille det i køleskabet indtil de bliver glemt og dårlige.

I juledagene kan det være en sjov idé at tænke i kreative baner, når det kommer til resterne fra julebordet. Måske anderesterne skal bruges som fyld i wraps eller en lækker ramensuppe? Eller risalamanden kan bruges i dejen til søde boller? Hvem ved, om man finder på opskrifter, der bliver til nye og hyggelige juletraditioner..

Ekstra julegaver til gæsterne

Hvis der efter julefrokosten eller julemiddagen er så mange rester, at du ved, at du ikke får dem spist inden de bliver dårlige, så pak resterne til dine gæster. På den måde er der flere om at dele den dejlige mad, så ingenting går til spilde i sidste ende. Det er både en løsning, der er god for bekæmpelse af madspild - og en hyggelig gestus til gæsterne, som de bliver rigtig glade for.

Man kan sagtens nyde julens dejlige måltider, selvom man tænker en ekstra gang over, hvordan man undgår, at en stor del ender i skraldespanden.

Rigtig god jul - og god fornøjelse med julens mange dejlige madfyldte sammenkomster!

Husk, at du kan deltage i vores adventskonkurrence!

Lea Mosegaard
Marketing Specialist

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App Store
Google Play