4.-6. klasse

Uddannelsespakke for 4.-6. klasse

At inspirere og lære elever om hvordan vi bedst passer på vores Jord, er en af de vigtigste ting, vi kan gøre. Derfor har vi udviklet uddannelsesmateriale til elever i alderen 10-13, så de på en sjov og lærerig måde kan få en masse viden om mad og madspild. 

Materialet nedenfor giver dig mulighed for at tage eleverne på en rejse fra gård til gaffel med fokus på madspild. Hvor kommer maden fra? Hvad er madspild? Og hvordan kan vi hjælpe med at stoppe det?

Materialet indeholder blandt andet en præsentation, øvelser, quiz, plakater og opskrifter. Du kan vælge at arbejde med det hele som et samlet projekt eller blande udvalgte opgaver, alt efter hvad der passer dine elever bedst. Vi anbefaler at starte med præsentationen, som giver en god introduktion til madspild som emne.

Materialet er inddelt i fire kategorier (Hvad er madspild?, Hvor kommer maden fra?, Madspild i hjemmet og Reducér dit madspild), som alle er markeret ved materialer herunder. 

Skoleklasser er altid velkommen til at besøge os i Too Good To Go Huset på Nyelandsvej 21C, Frederiksberg. Skriv til os på [email protected] og hør mere om mulighederne for et besøg.


Indholdsoversigt

Madspildspræsentation 

Bananens rejse

Fødevarekæden

Madens rejse

Madspildsplakat

Tøm dit køleskab

Dokumentér dit madspild

Holdbarhed og datomærkning

Madlavning med rester




Madspildspræsentation 

Kategori: Hvad er madspild?

Varighed: 45 min

En god præsentation kan engagere eleverne og inspirere dem til at få en god start på et nyt projekt. I denne præsentation er der både talepapir og noter til alle slides. Du behøver altså ikke selv at være madspildsekspert, når I starter - det garanterer vi, at du er blevet ved projektet afslutning.


Download lærervejledning

Download præsentationen


 

Bananens rejse

Kategori: Hvor kommer maden fra?

Varighed: 45 min

Bananen rejser langt fra gården til gaflen, og er omkring et år gammel, når den rammer køkkenbordet. Denne øvelse er en sjov og illustrativ måde at lære om bananens rejse.

Eleverne skal matche beskrivelser med illustrationer og arrangere dem i den korrekte rækkefølge. 


Download lærervejledning

Download opgavesæt



Fødevarekæden

Kategori: Hvor kommer maden fra?

Varighed: 60 min

Rejsen, som mad går igennem for at komme fra produktionen til bordet, kaldes fødevarekæden. 

Maden transporteres over lange distancer og på tværs af landegrænser og kontinenter. Det betyder, at forbrugerne ikke rigtig forstår produkternes oprindelse.

Når eleverne skal lære om madspild, er det et vigtigt skridt, at de kender til og forstår fødevarekæden samt hvor maden kommer fra.


Download lærervejledning

Gå til artikel

Download plakaten 



Madens rejse

Kategori: Hvor kommer maden fra?

Varighed: 35 min

Hver dag ser vi et fantastisk udvalg af mad i supermarkedet, men hvor kommer al den mad fra? Oprindelsen af vores mad, og hvor langt den har rejst for at komme til os, er noget, vi ofte ikke tænker på, når vi køber ind. 

I denne øvelse skal eleverne farvelægge de lande, som produkterne kommer fra. Eleverne får en geografisk indsigt og viden om fødevarers oprindelse.


Download lærervejledning

Download opgavesæt



Madspildsplakat

Kategori: Hvad er madspild?

Varighed: 25 min

Plakaten illustrerer nogle af de konsekvenser, som madspild har på vores samfund, og hvad man selv kan gøre for at reducere madspild i hjemmet. 

Vi har lavet en guide til brug af plakaten i undervisningen.


Download lærervejledning

Download plakaten

Bestil plakaten hos Gyldendal



Tøm dit køleskab

Kategori: Madspild i hjemmet

Varighed: Introduktion: 15 min. Øvelsen: en uge eller mere.

En god måde at starte et projekt eller forløb omkring madspild.

Eleverne skal sammen med deres familier tømme indholdet af køleskabet derhjemme. Først når køleskabet er tømt, må de købe ind igen. Lyder det let? Det er faktisk sværere end man skulle tro, men det er også sjovt at prøve!


Download lærervejledning



Dokumentér dit madspild

Kategori: Madspild i hjemmet

Varighed: Introduktion: 15 min. Øvelsen: en uge eller mere.

En god måde at starte et projekt eller forløb omkring madspild.

Denne øvelse handler om at gøre eleverne (og deres familier) opmærksomme på, at det meste madspild sker i hjemmet.

Øvelsen er den nemmeste af de to hjemmeøvelser. Den kræver ikke, at familien ændrer vaner, og kræver ikke så meget arbejde som "Tøm dit køleskab".


Download lærervejledning

Download madspildslogbogen



Holdbarhed og datomærkning

Kategori: Reducér dit madspild

Varighed: 120 min (afhænger af afstanden til det lokale supermarked)

Datomærkninger er vigtige at følge, og det er også vigtigt at kende forskellen på de forskellige typer mærkninger.

Eleverne skal en tur til det lokale supermarked og lære om de forskellige typer datomærkning. En god idé til Den åbne skole, til inddragelse af omverdenen. 


Download lærervejledning

Download "Godt at vide"



Madlavning med rester

Kategori: Reducer dit madspild

Varighed: 60-120 min (eller mere - det afhænger af hvor mange og hvilke opskrifter, der skal laves)

Der er ofte fødevarer, der gemmer sig bagerst i fryseren eller ligger på køkkenbordet, til de bliver dårlige. Lad gerne eleverne medbringe rester, eller du kan som lærer udvælge nogle fødevarer, som du medbringer. Eleverne udfordres på kreativiteten, som er noget af det vigtigste, hvis vi skal mindske madspildet i hjemmene. 

Vi har samlet 11 enkle og lækre opskrifter til inspiration. Opskrifterne giver eleverne mulighed for at bruge nogle af de fødevarer, der oftest smides ud.


Download lærervejledning

Download "Godt at vide"

Download opskrifterne