7.-9. klasse

Uddannelsespakke for 7.-9. klasse

Ved at undervise de større elever om madspild på en sjov, innovativ og inddragende måde, får de gode værktøjer til at kunne være med til at reducere madspildet. Derfor har vi udviklet en uddannelsespakke til eleverne i 7.-9. klasse med materiale specielt fokuseret på madspild. Eleverne finder bl.a. svar på: Hvordan opstår madspild, hvad er madspild, og hvad kan vi gøre for at reducere madspildet?

Uddannelsespakken består af en præsentation, øvelser, artikler, cases, quiz og meget mere, der gør det muligt for eleverne at arbejde kreativt med det globale problem. 

Efter at have arbejdet med materialet vil de studerende have et bredt kendskab til, hvordan man reducerer madspild derhjemme, at finde på måder at gøre en forskel på og vurdere hvad de har lært, og hvad det næste skridt er.

Du kan vælge at arbejde med det hele som et samlet projekt eller sammensætte udvalgte opgaver, som du vil. Vi anbefaler at starte med præsentationen.

Vi har inddelt indholdet i fem vigtige madspildskategorier (Hvad er madspild?, Hvor kommer maden fra?, Madspild i hjemmet, Reducér dit madspild og Kampen mod madspild), som alle er markeret i beskrivelserne af materialet herunder.


Indholdsoversigt

Madspildspræsentation

Bananens rejse

Fødevarekæden

FAQ

Madspildsplakaten

Madspild, et globalt problem

Madspildsquizzen

Tøm dit køleskab

Dokumentér dit madspild

Madlavning med rester

Case: Kampen mod madspild!

Case: Den innovative

Case: Den lokale

Case: De sociale medier

Evalueringsark




Madspildspræsentation

Kategori: Hvad er madspild?

Varighed: 45 min

En god præsentation kan engagere elever og inspirere dem i begyndelsen af et nyt projekt, så vi har lavet en god præsentation til dig. 

Der er både talepapir og noter til alle slides i præsentationen. Du behøver altså ikke selv at være madspildsekspert, når I starter - det garanterer vi, at du er blevet ved projektets afslutning.

God fornøjelse!


Download lærervejledning

Download præsentationen 



Bananens rejse

Kategori: Hvor kommer maden fra?

Varighed: 45 min

Bananen rejser langt fra gården til gaflen, og den er omkring et år gammel, når den ender på køkkenbordet. Denne øvelse er en sjov og illustrativ måde at lære om bananens rejse.

Eleverne skal matche beskrivelser med illustrationer og så arrangere dem i den korrekte rækkefølge. 


Download lærervejledning

Download opgavesæt



Fødevarekæden

Kategori: Hvor kommer maden fra? 

Varighed: 60 min

Rejsen, som maden er på for at komme fra produktionen til bordet, kaldes fødevarekæden.

Mad transporteret over lange distancer på tværs af landegrænser og kontinenter. Det betyder, at forbrugerne sjældent kender til produkternes oprindelse.

Når eleverne skal lære om madspild, er det vigtigt, at de kender til og forstår fødevarekæden samt hvor maden kommer fra.


Download lærervejledning

Gå til artikel

Gå til arbejdsark

Download plakaten



FAQ

Kategori: Hvad er madspild?

Har du spørgsmål om madspild og Too Good To Go?

Find svar på de mest almindelige spørgsmål, vi modtager fra elever og studerende her.

Du kan bare dele linket med dine elever, og lade dem finde svar på deres spørgsmål. 

Gå til FAQ



Madspildsplakaten

Kategori: Hvad er madspild?

Varighed: 25 min

Plakaten illustrerer nogle af de konsekvenser madspild har på vores samfund, og hvad man selv kan gøre for at reducere madspild i hjemmet.

Vi har lavet en guide til brug af plakaten i undervisningen. 


Download lærervejledning

Download plakaten

Bestil plakaten gratis hos Gyldendal



Madspild, et globalt problem

Kategori: Hvad er madspild?

Varighed: 90-120 min

Hvad er madspild helt nøjagtigt? Denne artikel opsummerer de vigtigste ting at vide om madspild, og hvordan/hvorfor maden spildes langs fødevarekæden.

Ved brug af arbejdsarket får eleverne muligheden for at være innovative og kreative, når de skal tale om, hvordan man kan gøre en forskel i kampen mod madspild.


Download lærervejledning

Gå til artikel

Gå til arbejdsark



Madspildsquizzen

Kategori: Hvad er madspild?

Varighed: 25 min

Hvor meget ved du om madspild?

Prøv quizzen og test din viden!


Gå til quiz



Tøm dit køleskab

Kategori: Madspild i hjemmet

Varighed: Introduktion: 15 min. Øvelsen: en uge eller mere.

En god måde at starte et projekt eller forløb omkring madspild.

Eleverne skal sammen med deres familier tømme indholdet af køleskabet derhjemme. Først når køleskabet er tømt, må de købe ind igen. Lyder det let? Det er faktisk sværere end man skulle tro, men det er også sjovt at prøve!


Download lærervejledning



Dokumentér dit madspild

Kategori: Madspild i hjemmet

Varighed: Introduktion: 15 min. Øvelsen: en uge eller mere.

En god måde at starte et projekt eller forløb omkring madspild.

Denne øvelse handler om at gøre eleverne (og deres familier) opmærksomme på, at det meste madspild sker i hjemmet.

Øvelsen er den nemmeste af de to hjemmeøvelser. Den kræver ikke, at familien ændrer vaner, og kræver ikke så meget arbejde som "Tøm dit køleskab".


Download lærervejledning

Download madspildslogbogen



Madlavning med rester

Kategori: Reducér dit madspild

Varighed: 60-120 min (eller mere - det afhænger af hvor mange og hvilke opskrifter, der skal laves)

Der er ofte fødevarer, der gemmer sig bagerst i fryseren eller ligger på køkkenbordet, til de bliver dårlige. Lad gerne eleverne medbringe rester, eller du kan som lærer udvælge nogle fødevarer, som du medbringer. Eleverne udfordres på kreativiteten, som er noget af det vigtigste, hvis vi skal mindske madspildet i hjemmene.

Vi har samlet 11 enkle og lækre opskrifter til inspiration. Opskrifterne giver eleverne mulighed for at bruge nogle af de fødevarer, der oftest smides ud.


Download lærervejledning

Download "Godt at vide"

Download opskrifterne



Kampen mod madspild!

Kategori: Kampen mod madspild

Varighed: Nogle dage eller en uge (afhængigt af kravet til præsentationen). Se mere i lærervejledningen.

Klar på en udfordring? Eleverne skal bruge deres kreative og tværfaglige færdigheder, og de skal selv udforske madspildsproblemet og komme med innovative løsningsforslag.

Lea, Marketing specialist hos Too Good To Go, præsenterer casen, som vi meget gerne vil se jeres bedste løsning på.


Download lærervejledning

Gå til case



Den innovative

Kategori: Kampen mod (mad)spild

Varighed: 60-180 min

Lad dine elever være innovative. Hos Too Good To Go arbejder vi sammen med mange bagerier, restauranter og forretninger, og vi forsøger altid at udvide vores forretning og søge nye måder at bekæmpe spild på med så mange partnere som muligt.

Daniel, Key Account Manager hos Too Good To Go, præsenterer casen, som vi meget gerne vil se jeres bedste løsning på.


Download lærervejledning

Gå til case



Den lokale 

Kategori: Kampen mod madspild

Varighed: 60-180 min

Lad dine elever være innovative. Vi vil gerne høre nogle idéer fra jer om, hvordan man kan hjælpe med at fremme kampen mod madspild lokalt.

Mads, Operationel specialist hos Too Good To Go, præsenterer casen, som vi meget gerne vil se jeres bedste løsning på.


Download lærervejledning

Gå til case


De sociale medier

Kategori: Kampen mod madspild

Varighed: 60-180 min

Hvordan kan Too Good To Go bruge de sociale medier mere effektivt til at fremme kampen mod madspild? Vi har altid lyst til at gøre mere i kampen mod madspild, og vi mener, at engagement på de sociale medier kan være nøglen til effektivt at bekæmpe madspild i hjemmene.

Andreas, Kreativ ansvarlig hos Too Good To Go, præsenterer casen,  som vi meget gerne vil se jeres bedste løsning på.


Download lærervejledning

Gå til case



Evalueringsark

Kategori: Hvad kan jeg gøre nu?

Varighed: 30 min

Hvad har du lært, og hvad kan du gøre herfra?

Det er de spørgsmål, vi prøver at hjælpe eleverne med at svare på, og vi har oprettet en interaktiv pdf, som du kan dele med dine elever.


Download lærervejledning

Download evalueringsark