Denmarkchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

4 nyttige tips til at grille uden spild

Der er ikke noget bedre end at sidde ude i solen med en kold drink i den ene hånd og en fyldt tallerken i den anden. Men pas nu på! For vi ved alle, at når musikken spiller, og der skal hygges i sommervejret, så glemmes de gode intentioner om nul madspild nemmere. Og vi dømmer ikke! Vi vil i stedet dele et par gode idéer til, hvordan man med det par enkelte huskeregler, kan undgå madspildet til grillaftenen.


1. Følg din indkøbsliste

Selvfølgelig skal der være mad nok til dine gæster, men der er ingen grund til at købe for meget ind, hvis det alligevel ende med at blive smidt ud. Så som en huskeregel, kan du holde dig til følgende mængde mad pr. gæst:
  • 2 grillpølser pr. voksen - 1 pr. barn
  • 150 gr. kulhydrater/stivelse (f.eks. ris, pasta eller kartofler)
  • 2-3 stykker flute
  • ½ tallerkenfuld blandet salat eller ¼ tallerkenfuld grøntsager (f.eks. grillet spidskål eller peberfrugter) eller et ekstra stykke kød
  • Frugt til dessert? Regn med frugt svarende til størrelsen på en knytnæve

Og det er faktisk alt! Nogle folk er mere eller mindre sultne end andre, så det vil i sidste ende gå fint op. Så sørg for at holde dig til din indkøbsliste, selvom det kan være lokkende at handle lidt ekstra ind, fordi man vil sine middagsgæster det allerbedste.


2. Èn godt grillet pølse er bedre end to brankede

Det er så hyggeligt, når man står der og griller med en kold øl i den ene hånd, mens man får sig en sludder med gæsterne. Men vær opmærksom mens du griller - for bliver man distraheret for længe, så bliver pølserne måske en smule for mørke, og så er der mindre sandsynlighed for, at de bliver spist - og de dermed ender som spild.

Så husk fuld fokus på grillen, når du griller!


3. Opbevar maden korrekt

Madens værste fjende er varme: pølser, blandede salater og tilberedte grøntsager bliver hurtigere dårlige, når det står i varmen. Men det er jo også livsnødvendige komponenter, når der skal grilles! Så sørg endelig for kun at holde det vigtigste på bordet. Og skulle der være rester, så følg disse anvisninger til efterfølgende opbevaring af pølser, blandede salater og grøntsager:

  • Køletasken: Max et par timer - og sørg for lynhurtigt at sætte tingene i køleskabet, når du kommer hjem, uden at bryde “køle-kæden”.
  • Køleskabet: Kan holde sig 2-3 dage
  • Fryseren: Pølser og tilberedte grøntsager kan holde sig 2-3 måneder på frys

Hvis du allerede inden tilberedning kan se, at du har lavet for meget mad, så kom det hellere på køl, inden du tilbereder. Så holder maden sig endnu bedre!


4. Doggybags eller genanvendelse!

Hvis der trods alt alligevel er rester efter middagen, er doggybags altid en god løsning. Dine gæster vil være lykkelige over, at de ikke skal lave mad i morgen - og du har gjort rent bord. Kæmpe win!

Beholder du resterne selv, så er det bare om at sætte fut i kreativiteten. For mange grillede grøntsager? Kom dem i en lækker sommertærte. De ekstra pølser kan sammen med kartoflerne blive til en dejlig biksemad. Og så er den sidste sjat rødvin perfekt til en omgang sangria - som du kan invitere nye gæster over til dagen efter.


Værsgo’ og nyd sommer, sol og grill! ☀️

Har du appetit på mere?