Hvad er CO2e - og hvordan påvirker det klimaforandringerne?

2 years ago

Det er efterhånden et velkendt faktum, at CO2e-udledninger er skyld i globale klimaforandringer. Ved du hvorfor? Og ved du, hvor CO2e kommer fra? Hvis ikke har vi nogle svar til dig her. Ikke alle svarene, men nogle af dem.


Før jeg starter – det er ikke fordi, vi ikke vil give dig alle svarene. Det er mere fordi… så ville det her være et uendeligt langt blogindlæg. CO2e, og de påvirkninger det har på vores miljø, er et kæmpe emne, og det ville være nærmest umuligt at dække alle detaljer. Så jeg vil forsøge at give dig et overblik.


Den simple forklaring

CO2e – eller kuldioxid – er faktisk en del af det, du udånder. Du indånder ilt og udånder kuldioxid. Planter, derimod, absorberer kuldioxid. Så CO2e er faktisk en naturlig del af den biologiske cyklus – og derfor uundgåeligt. Der er naturligvis mere i det end som så, men det er en af de simplere forklaringer. 


Som du nok ved, så afhænger livet på jorden af energi fra solen. Den energi bliver reflekteret af jordens overflade, og så fanges varmen af jordens atmosfære, så den ikke bare forsvinder ud i rummet igen. Det er grundlæggende det, vi kender som drivhuseffekten. Uden denne ville gennemsnitstemperaturen på jorden være omkring 30 grader koldere, ifølge videnskabsfolk. 


Så drivhuseffekten er faktisk nødvendig for os. Men i løbet af de seneste ca. 100 år, er har industrialiseringen taget til, hvilket betyder at vi er skyld i større drivhusgasudledning, end vi har brug for. Derfor bliver jorden varmere.


Nogle af de faktorer, som har stor effekt på den øgede CO2e-udledning er kraft-varme-værker, som afbrænder blandt andet gas, kul og olie. Desuden er brændstof drevne fartøjer som biler, tog, skibe mv. også blandt de store CO2e-udledere. 


Hvor kommer madspild så ind i billedet?

Der er så mange problemer, når det kommer til madspild. Tænk bare på alt det vand, som går til spilde, når vi dyrker grøntsager, som bare ender med at bliver smidt ud. Eller tænk på de timer, der spildes på at plante, dyrke, høste og transportere mad, som ender i skraldespanden.


Foruden de mange ressourcer, som går til spilde, så har det også en kæmpestor effekt på CO2e-udledningen og dermed på klimaforandringer. Mad, som smides ud, ender på lossepladser, hvor det begynder at rådne. Det resulterer i udledningen af metangas. Metangas er en drivhusgas, som holder meget mere på varmen end CO2e i den drivhuseffekt, jeg nævnte tidligere. Der udledes allerede metangas, når mad produceres, så når mad spildes udleder vi bare endnu mere. 


Det giver ingen mening at spilde vores ressourcer – det giver endnu mindre mening at spilde god mad, som sagtens kan spises. Den påvirkning, som madspild har på vores planet, bliver vi nødt til at tage alvorligt. Det vurderes, at CO2e-udledningen vil stige med mere end 10% hvert 20. år. Derfor er vores mission at reducere madspild verden over. 


Hvad du kan gøre

Første skridt er ret nemt – undgå madspild. Men det er måske nemmere sagt end gjort. Vi har nogle tips til, hvordan du kan reducere dit madspild her.


Der er endnu flere ting, du kan gøre for at reducere din egen CO2e-udlening – for eksempel at tænkte i grøn energi, bruge cyklen eller offentlig transport, når det er muligt mv. Vi kommer til at dele flere tips til, hvordan du kan reducere dit madspild og dit CO2e-aftryk, så hold øje med bloggen – og del endelig dine egne tips med os. 

Sisse Hansen

Download appen

Hent Too Good To Go appen og red dit første måltid i dag! Download til iPhone eller til Android.

App Store
Google Play